Skip to main content

Boek 70 jaar vrij goed ontvangen

By 15 mei, 2015Nieuws

Rondje Wijk aan Zee heeft in samenwerking met cineast Jan van der Land ter gelegenheid van de 70 jarige bevrijding een boekje uitgegeven met de titel ʻ70 jaar vrij!ʼ.
Het boek is op 3 mei in de Dorpskerk gepresenteerd.

Dit jaar wordt overal uitgebreid stilgestaan met het feit dat Nederland 70 jaar geleden bevrijd werd. Op de Breestraat was het op 5 mei 1945 heel druk. Er werd gewacht op de eerste Canadezen.
Voor Wim de Winter en vele andere Wijk aan Zeeërs die geëvacueerd waren, werd het geduld echter nog wat langer op de proef gesteld.
Wim was 14 jaar toen het gezin de Winter in 1942 naar Beverwijk moest evacueren.
Wim vertelt: ʻWij mochten nog steeds niet terug. De Vesting IJmuiden zou zich nog niet overgegeven hebben en Wijk aan Zee was nog helemaal afgesloten. Dat werd dus ongeduldig wachten. Pas op 8 juni mochten we terug. We hadden een paard en wagen en laadden alles op de kar: meubels, stoelen, de naaimachine enz.
Ons huis was door Duitsers bewoond geweest en de kamers zo goed als leeg. Het was wel beschadigd: deuren verdwenen of aan elkaar getimmerd, de schoorsteen en de ramen stuk.ʼ

Hoewel er talloze boeken zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog komen de verhalen pas echt tot leven als ze uit de mond komen van iemand die het zelf heeft meegemaakt.
Na 70 jaar zijn er steeds minder overlevenden die over deze donkere periode kunnen vertellen. Het is belangrijk dat deze verhalen niet verloren gaan en ze door te geven aan de generatie na ons.
Dit unieke document met persoonlijke verhalen brengt de geschiedenis weer een stuk dichterbij.

Greet Cudovan schreef 10 jaar lang voor Dorpskrant de Jutter. Er kwamen zoveel bijzondere verhalen over de oorlog langs, dat zij besloot deze te verzamelen.
Cineast Jan van der Land interviewde de ouderen en laat ze in de films Vrijheid I en Vrijheid II aan het woord.
Jan van der Linden, voormalig archivaris, leverde veel fotoʼs en schreef het voorwoord.

Het boek
Telt 44 bladzijden.
Geeft vooraf een informatief hoofdstuk over de Vesting IJmuiden.
Bevat 14 ooggetuigen verhalen met historische fotoʼs en authentiek materiaal.
Aan het woord komen: Bets Durge, Dook Ypma, Joke Hoedemaker, Adriaan Bakker, Siem Durge,Wim Aardenburg, Nico Snijders, Joop Schellevis, Wim de Winter, Aartje van der Kolk, Jopie Schelvis-de Boer, Leo van der Meij, Adriaan Schellevis (Post), Arie Kunnen.
Inclusief de dvd Vrijheid I en II van Jan van der Land met interviews van Bets Durge, Dook Ypma, Joke Hoedemaker, Jopie Schelvis-de Boer, Adriaan Bakker, Leo van der Meij, Wim de Winter, Riet en Rinus Dobber.
Het boek kost € 15,- en is te koop bij Primera, de KOP, de Readshop in Beverwijk en op de Relweg 20.
informatie info@rondjewijkaanzee.nl