Skip to main content

Digitale audiotoer door het verleden van Wijk aan Zee

Wijk aan Zee in oorlogstijd

Gidsen van het Rondje Wijk aan Zee verzorgden rond 4 en 5 mei altijd een of meer herinnerings-wandelingen door Wijk aan Zee. Ze vertelden aan de hand van foto’s hoe de inwoners het dorp zagen veranderen in een vesting met grensversperringen, tankgracht en bunkers. Hoe zij moesten vertrekken en de bezetters, krijgsgevangenen en bunkerbouwers hun plek innamen. En later de bevrijding meemaakten.

Rondje Wijk aan Zee maakte met dit gegeven een digitale audiotour.

 

De digitale audiotour

Een link op deze website opent een plattegrond met daarop de plattegrond van Wijk aan Zee met aandachtspunten. Door op een punten te klikken open je een scherm met een foto en informatie over een huis, een straat of een plek, die verwijst naar een gebeurtenis in de 2e Wereldoorlog. De informatie wordt zowel in tekst als in een audio bestand verteld. De wandelaar kan de route met een mobiel en koptelefoon als audiotour meebeleven.

Je kunt hem natuurlijk ook vanuit huis lezen en beluisteren. De audiotour in je luie stoel, hoe mooi is dat? Ook voor ouderen geschikt of als lesstof voor kinderen (10+).

Het leuke is dat de link gewoon op de website blijft staan en de wandeling dus niet gebonden is aan 4 en 5 mei 2020.

Geïnteresseerd geraakt? In het boek “Proclamatie, Ouderen vertellen” staan nog meer verhalen. De wandeling staat in verkorte vorm achterin het boek.

Het boek is nog te koop bij de Primera en de Readshop in Beverwijk voor 19 euro.