Skip to main content

Landelijke Bunkerdag 2022

Op ontdekkingstocht in de bunkers van IJmuiden en Wijk aan Zee

Tijdens de Bunkerdag gaan bunkers langs de hele Nederlandse kust voor een dag open.

Op zaterdag 28 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn nog langs de gehele Nederlandse kust te vinden, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. 

 

In Wijk aan Zee gaan niet alleen een behoorlijk aantal bunkers open tijdens de Bunkerdag, er is ook daarnaast van alles te doen voor jong en oud waarin je meer leert over de Atlantikwall.

De Dorpsweide is het centrale ontmoetingspunt in Wijk aan Zee. Hier kun je informatie krijgen en vindt ook de kaartverkoop plaats. De kaartjes kosten 7,50 euro voor volwassenen en 4 euro voor de kinderen. Daarmee heb je toegang tot alle bunkers langs de kust.

Op de Dorpsweide staan ook de Jeeps en Dodges van Keep Them Rolling voor je klaar om je heen en weer te brengen naar de bunkers.

In de tent wordt doorlopend de film ‘De Verborgen Grens’ gedraaid. Een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland met daarin niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek tussen 1940 en 1945.

Fort Velthuis vertelt over de activiteiten van stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945. Deze stichting doet onderzoek naar de luchtstrijd boven Nederland die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gevonden onderdelen worden tentoon gesteld.

Trek gekregen? Bij Gewoon en Paasdal kun je terecht voor een speciale bunkerhap, lunch of een patatje oorlog. Voor meer informatie kijk op www.bunkerdag.nl, locatie Wijk aan Zee.