De Radarbunker

Abri
Wijk aan Zee werd als onderdeel van de Vesitng IJmuiden in 1943 hermetisch afgesloten. De bevolking moest evacueren en militairen namen hun intrek in de huizen en hotels. De betonmolens draaiden op volle toeren voor de bouw van de ring van bunkers die de Duitsers bouwden om zich te verdedigen tegen een mogelijke invasie vanuit zee.

Slechts een paar gezinnen ‘mochten’ blijven om de Duitsers te bevoorraden. Hun ervaringen uit die tijd zijn op film gezet door Jan van der Land: “Vrijheid Wijk aan Zee 2011”. Een tweede film is in de maak.

Na de bevrijding moest er hard gewerkt worden om de huizen weer bewoonbaar te maken.

Er zijn zo’n 90 bunkers bij Wijk aan Zee gebouwd. Er liggen nu nog circa 70 bunkers onder de duinen verborgen.

De Werkgroep Onderzoek Vesting IJmuiden (WOVIJ) heeft deze bunkers in 2002 uitgegraven. De grootste bunker is de Radarbunker met bij de ingang de opschrift ‘Entgiftungsraum’ (ontsmettingsruimte) dit in verband met mogelijk gebruik van gifgas. De radar, die op de bunker stond, diende om vijandelijke vliegtuigen en schepen op te sporen.

De andere bunkers dienden ter huisvesting van het personeel. In de Radarbunker is er een uitgebreide documentatie met foto’s aanwezig.