Skip to main content

Manifestatie 70 jaar bevrijding

By 11 april, 2015april 30th, 2023Reeds geweest

Muziek, film, gedichten, boekpresentatie en diverse wandelingen

Rondje Wijk aan Zee opent dit seizoen op 3 mei in de Dorpskerk op het Julianaplein te Wijk aan Zee met een feestelijk programma rondom de 70 jaar bevrijding. Vrijheidsliederen gezongen door de leerlingen van basisschool De Vrijheit met het Alkmaars Straatorkest, de film Vrijheid II van Jan van der land met ooggetuigenverslagen van ouderen, boekpresentatie “70 jaar Vrij”, gedichten, een expositie op het Julianaplein en drie themawandelingen.

Dit jaar wordt overal uitgebreid stilgestaan met het feit dat Nederland 70 jaar geleden bevrijd werd. Op de Breestraat in Beverwijk was het op 5 mei 1945 heel druk. Er werd gewacht op de eerste Canadezen. Voor Wim de Winter en vele andere Wijk aan Zeeërs die geëvacueerd waren, werd het geduld echter nog wat langer op de proef gesteld.
Wim was 14 jaar toen het gezin de Winter in 1942 naar Beverwijk moest evacueren.
Wim vertelt: ‘Wij mochten nog steeds niet terug. De Vesting IJmuiden zou zich nog niet overgegeven hebben en Wijk aan Zee was nog helemaal afgesloten. Dat werd dus ongeduldig wachten. Pas op 8 juni mochten we terug. We hadden een paard en wagen en laadden alles op de kar: meubels, stoelen, de naaimachine enz.
Ons huis was door Duitsers bewoond geweest en de kamers zo goed als leeg. Het was wel beschadigd: deuren verdwenen of aan elkaar getimmerd, de schoorsteen en de ramen stuk.’

Deze en andere persoonlijke verhalen legde Jan van der Land vast in de film Vrijheid I en II en zijn verzameld in het boek “70 jaar Vrij”.
Hoewel er talloze boeken zijn geschreven over de Tweede Wereldoorlog komen de verhalen pas echt tot leven als ze uit de mond komen van iemand die het zelf heeft meegemaakt.
Na 70 jaar zijn er steeds minder overlevenden die over deze donkere periode kunnen vertellen. Het is belangrijk dat deze verhalen niet verloren gaan en ze door te geven aan de generatie na ons.
Dit unieke document met persoonlijke verhalen brengt de geschiedenis weer een stuk dichterbij brengt. Dan realiseer je je weer goed, wat we eigenlijk vieren op 5 mei.

Programma 3 mei Dorpskerk Julianaplein
12.00 uur inloop met koffie
12.15 uur openingswoord door wethouder Cecilia van Weel
12.30 uur leerlingen van groep 8 van basisschool De Vrijheid brengen met het Alkmaars
Straatorkest liederen over vrijheid ten gehore.
12.50 uur vertoning film Vrijheid II van Jan van der Land
13.20 uur presentatie boekje ‘70 jaar vrij!’ door Aart Hiemstra
Pauze
13.45 uur muziek van Ab Winkel met de Zinkende Bunkers, afgewisseld met gedichten van de Dichtersgilde
14.00 uur diverse wandelingen met gids vanaf het Julianaplein:
Rondje Wijk aan Zee met bezoek aan de Radarbunker
Dorswandeling met muziek onderweg en wetenswaardigheden over de oorlog
Wandeling Een Zee van Staal in het teken van oorlog en vrede

11.30 uur tot 17.00 uur Expositie op het Julianaplein met diverse eetstalletjes.