Skip to main content

Nationale Bunkerdag in Wijk aan Zee

By 16 mei, 2017april 30th, 2023Reeds geweest

Op ontdekkingstocht in de bunkers van IJmuiden en Wijk aan Zee

Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn nog langs de gehele Nederlandse kust te vinden, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

In Wijk aan Zee gaan niet alleen een behoorlijk aantal bunkers open tijdens de Bunkerdag, er is ook daarnaast van alles te doen voor jong en oud waarin je meer leert over de Atlantikwall.

De Dorpsweide is het centrale ontmoetingspunt in Wijk aan Zee. Hier vind ook de kaartverkoop plaats. De kaartjes kosten 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor de kinderen. Daarmee heb je toegang tot alle bunkers langs de kust.

Op de Dorpsweide staan ook de Jeeps en Dodges van Keep Them Rolling voor je klaar om je heen en weer te brengen naar de bunkers van o.a. het Bolwerk. Een retourtje kost € 2,00 per persoon en is alleen voor bezoekers met een Bunkerdagticket.

Let op: Speciaal voor senioren uit Wijk aan Zee is er om 11 uur een gratis rit tot aan de voet van de Küver in het Gaasterbos. Vooraf aanmelden via: info@rondjewijkaanzee.nl of vanaf 10.00 uur op de Dorpsweide.

In de grote tent wordt doorlopend de film ‘De Verborgen Grens’ gedraaid. Een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland met daarin niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek tussen 1940 en 1945.

Kinderen kunnen geschminkt worden en mogen hun eigen aardappelpannenkoek raspen.

De KNRM vertelt met bijzonder materiaal over hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name de activiteiten in en rond de Festung IJmuiden.

Fort Velthuis vertelt over de activiteiten van stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945. Deze stichting doet onderzoek naar de luchtstrijd boven Nederland die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gevonden onderdelen worden tentoon gesteld.

Fort aan den Ham is met een kraampje aanwezig en vertelt over de drie linies met Duitse betrokkenheid.

Trek gekregen? Bij Sonnevanck, Gewoon en Paasdal kun je terecht voor een speciale bunkerhap, lunch of een patatje oorlog.

Voor meer informatie kijk op www.bunkerdag.nl.