Skip to main content

Nieuwe fietsroute in de IJmond – ‘Langs bunkers en forten’

By 23 april, 2015Nieuws

De regionale toeristische fietsroute ‘Langs bunkers en forten’ voert u onder meer langs de overblijfselen van de Atlantikwall en de beroemde Stelling van Amsterdam.

De route – die door Beverwijk, IJmuiden, Wijk aan Zee en Heemskerk voert – is in totaal ca. 60 km lang en is gemakkelijk te volgen via de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.

U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een deel van de route te fietsen.

Aanleiding voor de IJmond fietsroute ‘Langs bunkers en forten’ is dat in 2015 wordt stilgestaan bij de bevrijding van Nederland, nu 70 jaar geleden.

De IJmond is sinds mensenheugenis een belangrijke en strategische regio. De sporen van de vele bouwwerken die hier in de afgelopen eeuwen zijn neergezet, zijn daar een stille getuige van.

De Romeinen bouwden hier hun forten, maar ook de overblijfselen van de Stelling van Amsterdam en de Atlantikwall herinneren ons nog altijd aan het belang van dit gebied. Met de nieuwe IJmond-fietsroute komt u hiermee in aanraking.

Een deel van de forten en bunkers op de route is zelfs toegankelijk en is een bezichtiging meer dan waard.

Fietsroute gratis te verkrijgen of te downloaden

De fietsroute is gratis te verkrijgen op verschillende openbare plekken zoals de drie gemeentehuizen in Beverwijk, Velsen en Heemskerk.

Maar ook bij de bibliotheken, VVV en het Toeristen Informatie Punt.

Daarnaast kan de fietsroute gratis worden gedownload.

Voor deze downloads, meer toeristische informatie over de regio, maar ook voor de openingstijden van de verschillende bunkers en forten, kunt u terecht op de websites van:

www.tipwijkaanzee

www.tipbeverwijk.nl

www.rondjewijkaanzee.nl

www.ijmuidenaanzee.nl

www.heemskerk.nl