Skip to main content

Opgeviste mijnstoelen geplaatst met zicht op zee

By 14 januari, 2024Nieuws
 
Bij de graafwerkzaamheden van netbeheerder TenneT is een zestal mijnstoelen uit de Eerste én Tweede Wereldoorlog uit de Noordzee gevist.
Bij de graafwerkzaamheden van netbeheerder TenneT is een zestal mijnstoelen uit de Eerste én Tweede Wereldoorlog uit de Noordzee gevist. Twee van deze mijnstoelen zijn, na een flinke opknapbeurt door de vrijwilligers van Rondje Wijk een Zee, geplaatst op de zeereep van parkeerplaats Hoge Duin.
leeg
leeg
leeg
leeg
leeg
leeg
leeg
leeg

Een combinatie van karretje en anker.    

Tijdens het leggen van de elektriciteitskabels naar de windmolens voor de kust van Wijk aan Zee in 2022 zijn de mijnstoelen opgevist. Een mijnstoel is een karretje dat in de oorlog gebruikt wordt om een zeemijn vanaf een schip de zee in te rijden. Daarna dient het als anker voor de zeemijn. Het ruim 900 kilo zware karretje staat op de zeebodem. De mijn zweeft er, net onder het wateroppervlak, aan een ketting boven. Zodat de mijn niet zichtbaar is voor een aanvarend schip. Met de katrol aan de zijkant kon de kabellengte ingesteld worden. De stekels wachten op het eerste schip dat ertegen aanstoot. Zowel de Duitsers, Engelsen als de Amerikanen gebruikten dergelijke mijnstoelen om hun mijnen te verankeren. De Britten gebruikten ze om de haven van IJmuiden af te sluiten.
leeg
leeg
leeg
leeg

Uitbreiding verzameling

Vereniging Rondje Wijk aan Zee beheert reeds een drietal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en heeft de mijnstoelen aan de verzameling toegevoegd. De vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee hadden er een hele klus aan om de verroeste karretjes schoon te maken. Met toestemming van de gemeente en met steun van sponsors zijn twee mijnstoelen geplaatst op de zeereep bij de parkeerplaats Hoge Duin. Het betreft een mijnstoel uit de Eerste Wereldoorlog en een Britse mijnstoel van het type MK XIV uit de Tweede Wereldoorlog. Een derde mijnstoel heeft een plek gekregen bij de Kuverbunker in het Gaasterbos, ingang Badgastenkerk.