Over ons

 

Vereniging Rondje Wijk aan Zee is in 2012 opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers die vindt dat er buiten het strand meer te zien en te doen is in Wijk aan Zee. Zij zetten twee wandelroutes uit, een rondom het dorp en een Dorpswandeling met historische foto’s. Tijdens het wandelen valt er veel te leren en te zien. Onze omgeving is gevormd door de geschiedenis en door goed om je heen te kijken ontdek je de verborgen verhalen uit het verleden.

 

Natuur en historie

Er is naast natuur veel historie te ontdekken: de Dorpsweide, de akkertjes en de specifieke flora als onderdeel van het Zeedorpenlandschap, de Middeleeuwse fundering van een Vuurbaak, de bunkers van de Vesting IJmuiden, het beeldenpark Een Zee van Staal, een Lunet uit 1800, de Dorpskerk en markante gebouwen uit 1900. Het wandelpad Rondje Wijk aan Zee wil deze bezienswaardigheden met elkaar verbinden. Een sportieve activiteit om ook buiten het strandseizoen te ondernemen.

 

De bunkers

Wijk aan Zee maakte in de Tweede Wereldoorlog uit van de Festung IJmuiden in de Atlantikwall. De vereniging beheert een aantal bunkers in de rondwandeling. Wij zetten ons in voor herstel van dit erfgoed. Onze vrijheid is belangrijk, daarom is het waard stil te staan bij de periode waarop deze vrijheid met voeten getreden werd. Deze geschiedenis moet verteld worden, opdat ze niet vergeten wordt. Zo werd een manschappenbunker met unieke tekeningen weer in oude ‘glorie’ teruggebracht. Daarbij heeft het staalbedrijf Tata een wezenlijke rol gespeeld, o.a. door het leveren van een inbraakvrije staaldeur.

Elke 1e zondag van de maand van mei t/m oktober zijn de bunkers langs de route geopend. Daarnaast worden er regelmatig excursies met gidsen georganiseerd, waarbij ook andere bunkers bezocht worden. De rondleidingen worden uitgevoerd door vrijwilligers van de vereniging ‘Rondje Wijk aan Zee’.

Zie voor data en tijden www.atlantikwall-wijkaanzee.nl onder het kopje Rondleidingen. Aanmelden kan via atlantikwallwaz@gmail.com.

Het bestuur bestaat uit:

voorzitter

secretaris

Rob van Kampen              penningmeester

 

Meer informatie is te vinden op www.rondjewijkaanzee.nl en Facebook.

Informatie en aanvraag rondleidingen voor groepen en scholen via info@rondjewijkaanzee.nl.