Skip to main content

Podcastserie: Vrijheid is als frisse lucht

By 22 april, 2022april 30th, 2023Nieuws

Greet Cudovan uit Wijk aan Zee duikt in het oorlogsverleden van haar dorp en gaat samen met haar gesprekspartners op zoek naar de essentie van vrijheid. De titel van deze podcastserie is gebaseerd op een uitspraak van een basisschoolleerling. Zo treffend onder de rook van Tata Steel.

Opname: Jan-Paul van der Meij. Uitgever: De Vrijstaat Roetz.

De familie Belinfante

De Joodse familie Belinfante speelde in de eerste decennia van de twintigste eeuw een belangrijke rol in Wijk aan Zee. In maart 1942 werden Ernst, Jetty en hun twee jonge kinderen gedeporteerd. Greet Cudovan gaat in gesprek met journalist Jacky de Vries.

Het orgeltje van Adolf en Antoon.

De Duitse Hauptlehrer en soldaat Adolf de Biasi knutselden samen met timmerman Antoon van der Meij in 1944 in Wijk aan zee een orgeltje in elkaar voor een tentoonstelling in een bunker. Greet Cudovan gaat in gesprek met Cor Bart.

Wijk aan Zee 75 jaar vrij.

Cineast Jan van der Land vertelt over zijn films Vrijheid I, II en III, waarin overlevenden worden geïnterviewd. Bets Durge (86) was zes jaar toen de oorlog begon. Zij vertelt over haar herinneringen. Interviews: Greet Cudovan. Gasten: Jan van der Land en Bets Durge.

De rol van de kerk tijdens de bezetting.

Wat heeft de Dorpskerk in Wijk aan Zee meegemaakt tijdens de bezetting? Wat is er met de klokken in de kerk gebeurd? Daarover vertelt Marcel Lindeman, docent biologie en geschiedenis en bestuurslid van de Protestantse Gemeente Beverwijk-Wijk aan zee. interview: Greet Cudovan.

De bunkers

Wat willen we met al die bunkers? Historisch Erfgoed of zand erover?
Dit jaar kwamen ruim 500 schoolkinderen ‘bunkeren’ in Wijk aan Zee. Wat willen wij dat zij hiervan opsteken? Gasten: Dario Locascio, technisch ingenieur, beheerder bunkers Rondje Wijk aan Zee en Bob Kos, medewerker Nationaal Militair Historisch Museum in Soesterberg.