Skip to main content

Podcastserie: Vrijheid is als frisse lucht

By 22 april, 2022december 18th, 2023Nieuws

Greet Cudovan uit Wijk aan Zee duikt in het oorlogsverleden van haar dorp en gaat samen met haar gesprekspartners op zoek naar de essentie van vrijheid. De titel van deze podcastserie is gebaseerd op een uitspraak van een basisschoolleerling. Zo treffend onder de rook van Tata Steel.

Opname: Jan-Paul van der Meij. Uitgever: De Vrijstaat Roetz.

De familie Belinfante

De Joodse familie Belinfante speelde in de eerste decennia van de twintigste eeuw een belangrijke rol in Wijk aan Zee. In maart 1942 werden Ernst, Jetty en hun twee jonge kinderen gedeporteerd. Greet Cudovan gaat in gesprek met journalist Jacky de Vries.

Het orgeltje van Adolf en Antoon.

De Duitse Hauptlehrer en soldaat Adolf de Biasi knutselden samen met timmerman Antoon van der Meij in 1944 in Wijk aan zee een orgeltje in elkaar voor een tentoonstelling in een bunker. Greet Cudovan gaat in gesprek met Cor Bart.

Wijk aan Zee 75 jaar vrij.

Cineast Jan van der Land vertelt over zijn films Vrijheid I, II en III, waarin overlevenden worden geïnterviewd. Bets Durge (86) was zes jaar toen de oorlog begon. Zij vertelt over haar herinneringen. Interviews: Greet Cudovan. Gasten: Jan van der Land en Bets Durge.

De rol van de kerk tijdens de bezetting.

Wat heeft de Dorpskerk in Wijk aan Zee meegemaakt tijdens de bezetting? Wat is er met de klokken in de kerk gebeurd? Daarover vertelt Marcel Lindeman, docent biologie en geschiedenis en bestuurslid van de Protestantse Gemeente Beverwijk-Wijk aan zee. interview: Greet Cudovan.

De bunkers

Wat willen we met al die bunkers? Historisch Erfgoed of zand erover?
Dit jaar kwamen ruim 500 schoolkinderen ‘bunkeren’ in Wijk aan Zee. Wat willen wij dat zij hiervan opsteken? Gasten: Dario Locascio, technisch ingenieur, beheerder bunkers Rondje Wijk aan Zee en Bob Kos, medewerker Nationaal Militair Historisch Museum in Soesterberg.

De mobilisatie.

Vanaf 28 augustus 1939 werd het Nederlandse leger in paraatheid gebracht voor een dreigende oorlog. Ook in Wijk aan Zee werden kampementen opgericht en werden soldaten ingekwartierd.
In deze podcast staan de volgende vragen centraal:
– Waren de Nederlanders zich bewust van de oorlogsdreiging?
– Waren wij er voldoende op voorbereid? En waaruit bestond deze voorbereiding?
– Wat betekende dit voor de inwoners van Wijk aan Zee?
Hoe vergingen het de soldaten Jan van Merrebach in Hotel Paaschduin en Andries Schellevis in het kampement bij de pier?
Greet Cudovan gaat in gesprek met Henno de Jong, docent bij het mbo.

 

Het verzet.

Na de evacuatie woonden er nog weinig mensen binnen de vesting in Wijk aan Zee. Verzet plegen was riskant. Brigadier Saake Ypma verzamelde geheime berichten in zijn sleutelkastje.

Dries van der Meij stal alles ‘wat los en vast lag’ van de Duitsers. Dries was huisbewaarder van Maris Stella. Samen met Leo, de Duitse wapenmeester, hielpen ze Andries Schellevis aan geweren voor het verzet.

Greet Cudovan gaat in gesprek met Henno de Jong, docent mbo bij het Nova-college en José Schellevis-de Jong. Opname Sylvia Brandse.