Skip to main content

Schooljeugd op bunkertocht

By 13 april, 2017Nieuws

Een film over de bouw van de Atlantikwall, een presentatie en dan al stampend op zoek naar bunkers in de Dorpsduinen. Tot slot een bezoek aan de Radarbunker en Woonbunker op het Vuurbaakduin, de ingrediënten voor een bijzondere en leerzame geschiedenisles.

Vereniging Rondje Wijk aan Zee gaat deze weken weer op stap met de basisschoolleerlingen van groep 8. Basisschool De Vrijheit bijtte het spits af. De geschiedenis en de verhalen van de senioren vormen de basis van de presentatie in de Moriaan. Na de limonade, gaan de leerlingen op zoek naar bunkers in de Dorpsduinen. Niet voor niets werd dit gebied door de Duitsers “Bunkerdorp Noord” genoemd. Maar liefst 20 bunkers liggen er nog verscholen onder het zand. Maar het spannendst is natuurlijk die bunkers van binnen te bekijken.

Deze bunkers gelegen in de Vesting IJmuiden maakten deel uit van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van 5000 km langs de kust van Noorwegen tot Spanje.

De bouw van de bunkers heeft enorme gevolgen gehad voor de plaatselijke bevolking. Vanaf 1942 moesten alle inwoners van Wijk aan Zee evacueren. Het duin werd een grote bouwplaats, waar de betonmolens continu draaiden.

Voor meer informatie over rondleidingen kijk op www.atlantikwall-wijkaanzee.nl en Facebook. Aanmelden groepen via info@rondjewijkaanzee.nl of atlantikwallwaz@gmail.com.